Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

kvass παντζαριών - ρόφημα από ζυμωμένα παντζάρια

Το kvass παντζαριών είναι χυμός από ζυμωμένα παντζάρια και είναι ένα ισχυρότατο τονωτικό που συνδυάζει την διατροφή με τη δύναμη των ενζύμων
Όπως έχω ξαναπεί  τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση μας χαρίζουν τα περίφημα προβιοτικά τους , ιδανικά για την διατήρηση της υγείας μας.
Πολλοί δε επιστήμονες έχουν ασχοληθεί μαζί τους όπως
ο νομπελίστα dr Elie Metchnikoff  , γνωστός και για την πρωτοποριακή έρευνά του στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο dr Élie Metchnikoff ήταν ένας από τους πρώτους επιστήμονες που αναγνώρισαν τα οφέλη από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση και βέβαια η ζύμωση των τροφἰμων δεν είναι κάτι νέο.
Πριν πολλά - πολλά χρόνια οι πρόγονοί μας άρχισαν να πειραματίζονται με τη ζύμωση των τροφών τους με πρωταρχικό σκοπό τη διατήρησή τους από την αλλοίωση.
Το αποτέλεσμα εκτός από εύγευστο ήταν και ευεργετικό διότι τα βακτήρια της ζύμωσης , τα προβιοτικά , καταπολεμούσαν τις  λοιμώξεις ,
βοηθούσαν την  απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών διευκολύνοντας έτσι την πέψη.
Σήμερα γνωρίζουμε πως τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα , είναι πολύ καλές διατροφικές πηγές αμινοξέων ,
μετάλλων και βιταμινών όπως βιταμίνης C και των βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμα που θα δούμε σε επόμενα άρθρα ας δούμε πως μπορούμε να ετοιμάσουμε kvass παντζαριών.
Το kvass είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα πολλών πολιτισμών.
Το kvass από παντζάρια είναι ένας απλός ,
εύκολος και...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου