Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

η παγκόσμια τεράστια τράπεζα σπόρων θαμμένη μέσα σε ένα παγωμένο βουνό στη Νορβηγία

οι ποικιλίες
του σιταριού
του καλαμποκιού
του ρυζιού 
και πολλές-πολλές άλλες ποικιλίες
που μεγαλώνουμε σήμερα -λένε οι επιστήμονες-
πιθανόν
να μην αντέξουν σε ένα μέλλον που απειλείται από την κλιματική αλλαγή
ο Κάρυ Φάουλερ μας μεταφέρει στο εσωτερικό
μίας τεράστιας τράπεζας σπόρων θαμμένης μέσα σε ένα παγωμένο βουνό στη Νορβηγία, στην οποία αποθηκεύεται μια ποικιλόμορφη ομάδα σπόρων τροφής για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 

Δεντρολίβανο και μέντα, δύο πανίσχυρα βότανα που ενισχύουν τη μνήμη μας

H μνήμη διαποτίζει και κυβερνά τη ζωή μας ολόκληρη.
Χωρίς τη μνήμη μας δεν θα είχαμε παρελθόν , δεν θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε το παρόν και πιο θα ήταν το μέλλον του μέλοντός μας κανείς δεν μπορεί να ξέρει.
Για γνώση και μάθηση ούτε λόγος.
Τι μπορεί λοιπόν να αναμοχλεύσει τη μνήμη μας;
Έχει παρατηρηθεί πως πολλές φορές η μυρωδιά και μόνο ενός αρώματος μπορεί να μας στείλει πίσω στον χρόνο , να μας θυμίσει συναισθήματα ,
εικόνες,
τόπους,
συγκεκριμένα γεγονότα.
Οι ερευνητές έχουν πια μάθει ότι η ανάκληση κάποιου γεγονότος ή μιας κατάστασης στο νου μας από το παρελθόν τουλάχιστον διπλασιάζεται όταν ένα γεγονός του παρελθόντος σχετίζεται με μία μυρωδιά.
Το δεντρολίβανο και η μέντα είναι δυό βότανα που στη λαϊκή ιατρική, έχουν συνδεθεί εδώ και αιώνες με τη καλή μνήμη, το οποίο έρχονται να το επιβεβαιώσουν σύγχρονες μελέτες και έρευνες, όπως μια μελέτη που πραγματοποίησαν ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Northumbria...

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Η ανεπάρκεια της διατροφικής βιταμίνης Ε είναι μία από τις αιτίες της τριχόπτωσης.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά και η βοήθεια και ο ρόλος της στους ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας είναι καθοριστικός.
Η βιταμίνης Ε βρίσκεται ως επί τω πλείστον , στα φυτικά έλαια, αλλά και γενικότερα στις περισσότερες φυτικές τροφές.
Είναι  μια λιποδιαλυτή βιταμίνη , και στη φύση βιοσυνθέτεται από τα φωτοσυνθετικά φυτά , αλλά και από άλλους αυτότροφους οργανισμούς , όπως τα φύκη και ορισμένα βακτήρια , κυρίως κυανοβακτήρια.
Η βιταμίνη Ε δεν βιοσυντίθεται από τον άνθρωπο και τα άλλα θηλαστικά και προσλαμβάνονται αποκλειστικά μέσω της διατροφής.
Και τι γίνεται με την τριχόπτωση;
Η τριχόπτωση είναι ένα πρόβλημα που ο περιορισμός του δεν είναι κάτι το απλό.
Η υγεία του τριχωτού της κεφαλής μας μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες , όπως η παραγωγή σμήγματος ,το επίπεδο του pH στον οργανισμό μας ,  η κυκλοφορία του αίματος και η κατάσταση των τριχοθυλακίων.
Διαθέσιμες θεραπείες υπάρχουν πολλές , υπάρχουν όμως μόνο μερικές που είναι πραγματικά αποτελεσματικές.
Η βιταμίνη Ε συγκαταλέγεται σε αυτές και θεωρείται ότι αποτελεί ιδανικό ίαμα , και ας δούμε γιατί...

read more:https://botanologia.gr/i-aneparkeia-tis-diatrofikis-vitaminis-e-einai-mia-apo-tis-aities-tis-trichoptosis/

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

τα πίτουρα και η σημασία τους για τον οργανισμό μας


Πίτουρα  - αλήθεια τι είναι τα πίτουρα;
και τι σχέση έχουν με τα "bran";
Λοιπόν...
Τα πίτουρα είναι ένας συνδυασμός της αλευρώνης , του περικαρπίου και του φύτρου των σιτηρών , τα οποία διαχωρίζονται από το αλεύρι μετά το άλεσμα , όταν θέλουμε να πάρουμε άσπρο αλεύρι.
Είναι δηλ τα πίτουρα υποπροϊόν της άλεσης και συνήθως , μέχρι πριν κάποια χρόνια , τα χρησιμοποιούσαμε μόνο ως ζωοτροφή.
Αυτό άλλαξε όταν , κατόπιν ερευνών , οι μελετητές παρατήρησαν την σπουδαιότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό του πίτουρου και της ολικής άλεσης.
Παρατηρήθηκε πως:
- η αλευρώνη είναι πλούσια σε πρωτεΐνες , απαραίτητα λιπαρά οξέα, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο , σίδηρο.
Επίσης το σπουδαίο αυτό φυτοθρεπτικό συστατικό είναι σημαντική πηγή θειαμίνης ,
νιασίνης ,
ριβοφλαβίνης ,
χολίνης ,
βεταΐνης ,
φολικού οξέος ,
φαινολικών ενώσεων όπως  φαινολικά οξέα και πολύπλοκες φαινόλες , μεταξύ των οποίων και οι ισχυρότατες λιγνάνες με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δράσεις....

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Το δέρμα μας αυτό το γνωστό – άγνωστο όργανο του σώματός μας

Το δέρμα μας είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα προστατευτικό εξωτερικό περίβλημα του σώματός μας.
Είναι η επιφάνεια επαφής μας με τον εξωτερικό κόσμο.
Είναι το μεγαλύτερό μας όργανο , που
1,5 εκατομμύρια μικροσκοπικές νευρικές απολήξεις το βοηθούν
να νιώθει να αισθάνεται και να αντιλαμβάνεται την πίεση ,
τις δονήσεις ,
τον πόνο ,
τις αλλαγές της θερμοκρασία.
Είναι η προβολή μας στον κόσμο των μορφών.
Μέσα από αυτό αγγίζουμε και μας αγγίζουν ,
Είναι η εικόνα που δημιουργούμε , και
για κάποιο περίεργο λόγο πολλοί από εμάς , ενώ έχουμε πλήρη επίγνωση για το τι βάζουμε στο στόμα μας , αγνοούμε παντελώς για το τι βάζουμε στο δέρμα μας.
Είναι εκπληκτική η άγνοιά μας για το περιεχόμενο των προϊόντων που έρχονται σε επαφή με αυτό που είναι το....

read more:https://botanologia.gr/to-derma-mas-ayto-to-gnosto-agnosto-organo-toy-somatos-mas/

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

tacuinum Sanitatis ένα εγχειρίδιο υγείας από την εποχή του Μεσαίωνα

Στα τέλη του Μεσαίωνα οι πρίγκιπες,
οι πλούσιοι έμποροι,
οι άνθρωποι της υψηλής κοινωνίας και οι αριστοκράτες  γνώρισαν τους κανόνες της υγείας,
της υγιεινής και της ορθολογικής ιατρικής μέσα από το Tacuinum Sanitatis.
Το Tacuinum Sanitatis  ήταν μια πραγματεία, κάτι σαν Αλμανάκ – ημερολόγιο – 
Ήταν ένας οδηγός για την υγεία και την ευεξία που διαδόθηκε ευρέως τον 14 και τον 15 αιώνα.
Ήταν μια μικρή εγκυκλοπαίδεια με σύντομες αντιλήψεις για την υγεία,
την διατροφή και τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων του μεσαίωνα.
Η πραγματεία αυτή πρωτογράφτηκε στην Αραβική γλώσσα από τον Ububchasym de Baldach  -ή Ibn Butlân όπως ήταν ευρεία γνωστός -με αρχικό τίτλο Taqwin al-sihha.
Ο τίτλος Tacuinum Sanitatis του δόθηκε κατά την μετάφραση στα Λατινικά, η οποία έγινε στο Παλέρμο στην αυλή του Manfred – βασιλιά της Σικελίας – μεταξύ 1258 και στο 1266.
Ο Ibn Butlân ήταν ένας χριστιανός γιατρός γεννημένος στην Βαγδάτη και ο οποίος πέθανε το 1068...

ώρα για μουσική

μουσική
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 και - νομίζω - 
πως όλοι γνωρίζουμε
πόσο καταλυτική είναι η σημασία της στην ανθρώπινη συμπεριφορά
~~~~~~~~~~~~~~~
ας ακούσουμε ένα μεγάλο ερμηνευτή
και
ένα μεγάλο συνθέτη
~~~~~~~~~~~
ο Glenn Gould ερμηνεύει
Johann Sebastian Bach  
και
GOLDBERG-VARIATIONEN  
~~~~~~~~~~~~~
 

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Λιαστές πεντανόστιμες ντομάτες – ένα κορυφαίο έδεσμα

Οι λιαστές ντομάτες είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε το απόλυτο αυτό καλοκαιρινό λαχανικόστο τραπέζι μας και στη διατροφή μας το χειμώνα.
Θα χρειαστούμε κατ’ αναλογία-
– δύο κιλά κόκκινες στρογγυλές ντομάτες
– 200 γρ χοντρό θαλασσινό αλάτι
– ένα μεγάλο ξέβαθο ταψί
– μία σχάρα* ,την οποία θα τοποθετήσουμε πάνω στο ταψί
– τούλι ή μια αυτοσχέδια κρησάρα – σήτα
Ξεκινάμε:
Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες μας και τις κόβουμε στα δυο.
Αφαιρούμε τους σπόρους και τις αφήνουμε για 2 ώρες τουλάχιστον να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό.
Τοποθετούμε τη σχάρα πάνω στο ταψί και αραδιάζουμε πάνω στη σχάρα τις ντομάτες με το κομμένο μέρος προς τα πάνω.
Πασπαλίζουμε τις ντομάτες μας με.....
read more:https://botanologia.gr/liastes-pentanostimes-ntomates-kai-skoni-ntomatas/

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ντομάτα…η κυρία με τα κόκκινα και η ιστορία της στο διάβα των αιώνων


Ντομάτα
Τόσο πολύτιμη όσο δε φανταζόμαστε!
Είναι κόκκινη αλλά
και ροζ
και πράσινη!
Είναι ζουμερή,
είναι ο πρωταγωνιστής στις σαλάτες μας,
είναι ο πρωταγωνιστής των πιο νόστιμων σαλτσών μας
αλλά , δεν είναι μόνο μία:
Οι βοτανολόγοι μετρούν δεκάδες είδη:
~ ροζ ντομάτες- μια ποικιλία από το 1800 η οποία και θεωρείτε η πιο νόστιμη
~ η Cherokee Purple η θεωρούμενη και η αυθεντική ποικιλία από το Tennessee , ινδιάνικης καταγωγής με μιά εξαιρετική γεύση και άρωμα....