Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Γάλα αμυγδάλου ή αμυγδαλόγαλα

Αμυγδαλόγαλα,ένα φίνο ρόφημα

Πόσα γάλατα ξέρουμε;
Πολλά θα μου πείτε.
Το αμυγδαλόγαλα το γνωρίζουμε;
Αν όχι ας δούμε τι είναι και πως μπορούμε να το ετοιμάσουμε.


Και βέβαια πολύ καλά καταλάβαμε πως πρώτη ύλη για το αμυγδαλόγαλα είναι τα αμύγδαλα.
Στη χώρα μας έχουμε πολλές αμυγδαλιές  και τυχεροί όσοι έχουν μιά δική τους αμυγδαλιά και που μπορούν πολύ εύκολα να ετοιμάσουν το δικό τους γάλα,από τα δικά τους αμύγδαλα,εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε να τα προμηθευτούμε από τα καταστήματα.
Και ας δούμε τι ακριβώς είναι το γάλα αμυγδάλου και πως μπορούμε να το παρασκευάσουμε.
Το αμυγδαλόγαλα δεν είναι κάτι καινούργιο.
Έχει μιά μακρά ιστορία σαν ένα από τα δημοφιλέστερα ρόφημα.
Στην μεσαιωνική Ευρώπη το εκτιμούσαν για τις άριστες ιδιότητές του και ειδικά για την μεγάλη περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες.
Στις περισσότερες χώρες το θεωρούσαν- και είναι - το καλύτερο υποκατάστατο της ζωικής πρωτεΐνης για τις ημέρες της νηστείας τους την περίοδο της Σαρακοστής.
Ήταν εδώ και αιώνες - και είναι και σήμερα - δημοφιλέστατο ποτό στην μέση ανατολή γνωστό ευρύτερα με το όνομα amygdalate.
Το αμυγδαλόγαλα λοιπόν είναι ένα γάλα που παρασκευάζουμε με γλυκά αμύγδαλα (σε επόμενη ανάρτηση θα ασχοληθώ με τις διαφορές του γλυκού και πικρού αμύγδαλου) και νερό.
# περιέχει λιγότερο κορεσμένο λίπος από το γάλα της αγελάδας.
# δεν περιέχει λακτόζη - ότι καλύτερο για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
# δεν περιέχει γλουτένη.
# δεν περιέχει  χοληστερίνη και
# έχει μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών.
Πως μπορούμε μόνοι μας να παρασκευάσουμε αμυγδαλόγαλα;
Πάρα πάρα - πολύ εύκολα με την βοήθεια ενός μπλέντερ.
Θα χρειαστούμε:
  • μία κούπα αμύγδαλα,ωμά,ανάλατα.
  • τέσσερις κούπες εμφιαλωμένο νερό ή νερό που γνωρίζουμε ότι δεν έχει διάφορα πρόσθετα.
  1. Βάζουμε τα αμύγδαλα σε νερό για έξι με οκτώ ώρες να μουλιάσουν.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ μαζί με φρέσκο νερό και χτυπάμε καλά, μέχρι να πολτοποιηθούν και να ασπρίσει το νερό.
  3. Κατόπιν περνάμε το γάλα μας από ένα σουρωτήρι ή από λεπτή μουσελίνα ή από ένα τουλπάνι,για όποιον δεν γνωρίζει τι είναι:λεπτό ύφασμα αραιοπλεγμένο που χρησιμοποιούμε σαν φίλτρο,και το γάλα μας είναι έτοιμο.
Μπορούμε να προσθέσουμε στο γάλα μας προαιρετικά ότι από τα παρακάτω μας αρέσει:
  • μέλι,
  • πετιμέζι,
  • κανέλα,
  • σταφίδες,
  • χουρμάδες.
Το αμυγδαλόγαλα είναι ένα φίνο ρόφημα-ποτό,άκρως θρεπτικό,το γάλα αμυγδάλου είναι επίσης μία φυσική πηγή Βιταμίνης Ε,και θεραπευτικό το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε με διάφορους τρόπους.

Και κάτι τελευταίο.
Δεν πετάμε την αμυγδαλόψιχα που μας έμεινε,μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε διάφορα γλυκά και κέικ όπως και σε μάσκες ομορφιάς.

Κείμενο-παρουσίαση:thalia-botanologia.blogspot.gr