Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Φλαβονοειδή – Τα πολύτιμα δραστικά συστατικά του φυτικού βασιλείου

             
Φλαβονοειδή – δραστικά συστατικά που υπάρχουν μόνο στα φυτά , τμήμα των αμυντικών μηχανισμών τους, πολύτιμα για μας τους ανθρώπου.
Εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι γνωστά τα θεραπευτικά αποτελέσματα πάρα πολλών βοτάνων και φυτών.
Τα φύλλα της σέννας π.χ λαμβάνονταν ως καθαρτικό από πάρα-πάρα πολύ παλιά.
Είναι πασίγνωστο ότι η Κλεοπάτρα χρησιμοποιούσε την αλόη για να διατηρεί νεανικό και υγιές το δέρμα της.
Τα ενεργά δραστικά συστατικά των βοτάνων όμως , τα οποία ευθύνονται για τις φαρμακευτικές-θεραπευτικές αυτές δράσεις των βοτάνων και των φυτών , μόλις πολύ πρόσφατα απομονώθηκαν και παρατηρήθηκαν.
Και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν μελετώντας αυτά τα δραστικά συστατικά  που περιέχονται στα βότανα και στα φυτά, μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε τον τρόπο επίδρασης τους στον οργανισμό μας.
Μία από τις μεγαλύτερες κατηγορίες των δραστικών συστατικών είναι τα φλαβονοειδή.
Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 4.000 φλαβονοειδή.....