Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

Τα λαχανικά γίνονται πιο ελκυστικά όταν έχουν ευφάνταστες περιγραφές

Σύμφωνα με αμερικανικό πείραμα
Οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να γεμίσουν το πιάτο τους με λαχανικά όταν αυτά έχουν ευφάνταστα ονόματα, αντί απλώς να περιγράφονται ως υγιεινά τρόφιμα, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού πειραματίστηκαν δίνοντας τέσσερις διαφορετικές περιγραφές σε όμοια γεύματα λαχανικών: η βασική περιγραφή είχε απλώς τις ονομασίες των λαχανικών, μια άλλη περιγραφή τόνιζε την απουσία ανθυγιεινών συστατικών, όπως σάκχαρα και αλάτι, μια άλλη περιγραφή εστίαζε στα οφέλη υγείας από συστατικά, όπως οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά και η τελευταία ήταν έτσι γραμμένη ώστε να κάνει το πιάτο να ακούγεται λαχταριστό και ελκυστικό.

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας σε μια καφετέρια πανεπιστημίου που σέρβιρε 607 γεύματα καθημερινά, για συνολικά 46 ημέρες, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν πόσα άτομα από τα 8.279 που έτρωγαν εκεί, θα επιλέξουν τα πιάτα ανάλογα με την περιγραφή τους και στη συνέχεια ζύγιζαν την ποσότητα της τροφής που είχαν βάλει στο πιάτο τους.

Συγκριτικά με την βασική περιγραφή, η λαχταριστή και ελκυστική περιγραφή ώθησε 25% περισσότερα άτομα να επιλέξουν τα λαχανικά και επίσης συντέλεσε σε 23% επιπλέον συνολικό βάρος λαχανικών στο πιάτο.

«Το πείραμά μας δείχνει ότι, το να τονίζουμε τα υγιεινά οφέλη των τροφών δεν είναι πάντα η αποτελεσματικότερη μέθοδος κινητοποίησης των ανθρώπων να φάνε κάτι υγιεινό.
Καλύτερη προσέγγιση είναι να τους δώσουμε την εντύπωση ότι το γεύμα είναι γευστικό, λαχταριστό και ελκυστικό», εξηγεί ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Μπράντλεϊ Τερνγουαλντ, ερευνητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Και προσθέτει ότι, αυτή η τακτική ίσως είναι ένα ακόμα όπλο στην μάχη κατά της επιδημίας παχυσαρκίας και της εδραιωμένης άποψης ότι τα υγιεινά φαγητά δεν είναι εύγεστα.
tovima.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου