Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Χερσόνησος Νικόγια: Ο παράδεισος με το μυστικό της μακροζωίας

Έπειτα από εκτενή έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων
Ο Χοσέ Γκεβάρα ζει με την οικογένειά του σε μία μικρή φάρμα στη χερσόνησο Νικόγια της Κόστα Ρίκα.
Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε ιππεύοντας άλογα και δουλεύοντας στα χωράφια, αλλά τώρα κυκλοφορεί στο πίσω μέρος του τζιπ του εγγονού του.
Είναι 105 ετών.
«Ξυπνάω στις έξι το πρωί, τρώω λίγο καλαμπόκι και πηγαίνω να ταΐσω τις κότες ή το γουρούνι» είπε στο αμερικανικό CNN.
«Τρώω αλλά όχι πολύ... κυρίως μοσχάρι, ένα καλό κομμάτι χοιρινό, ρύζι και φασόλια - τέσσερα γεύματα που δεν μπορούμε να παραλείψουμε στο σπίτι μας» προσέθεσε.

Η χερσόνησος Νικόγια, με τις αμμουδερές παραλίες και το τροπικό δάσος, είναι ο παράδεισος των ταξιδιωτών.
Είναι επίσης μία από τις περιοχές που αποκαλούνται «Μπλε Ζώνη» - ένα δηλαδή από τα πέντε σημεία του πλανήτη, των οποίων οι κάτοικοι έχουν διαπιστωθεί ότι ζουν περισσότερο από τους υπολοίπους.
Ο Νταν Μπούτνερ ηγείται της ομάδας που ανακάλυψε πριν από μία δεκαετία τις Μπλε Ζώνες.
Εκτός από τη χερσόνησο Νικόγια στην ίδια κατηγορία βρίσκονται
η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια,
η Ικαρία στην Ελλάδα,
η Σαρδηνία στην Ιταλία
και
η Οκινάουα στην Ιαπωνία - κάθε μία από αυτές τις περιοχές επιλέχθηκε επειδή έχουν έθιμα και τρόπο ζωής που έχουν βρεθεί ότι ευνοούν τη μακροζωία.

Ο Μπούτνερ επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη χερσόνησο Νικόγια το 2006, αφότου δημογράφοι από το πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα υπογράμμισαν ότι μπορεί να πρόκειται για μία ζώνη μακροζωίας.
Έπειτα από μία εκτενή έρευνα από πόρτα σε πόρτα - με δείγματα αίματος των κατοίκων -  διαπιστώθηκε ότι έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και πιο μακριά τελομερή - τους μοριακούς γενετικούς δείκτες που θεωρούνται σημαντικοί για τη διαδικασία της γήρανσης.

«Οι κάτοικοι της Νικόγια έχουν μακρύτερα τελομερή από τους υπόλοιπους Κοσταρικανούς - ειδικά οι ενενηντάχρονοι και οι εκατοντάχρονοι» εξήγησε ο Γκίλμπερτ Μπρινς του Κέντρου για τον Πληθυσμό της Κεντρικής Αμερικής.  «Όσο πιο μακρύ το τελομερές τόσο πιο μακριά η ζωή» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κάτοικοι της Νικόγια θεωρείται ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και αυτό βοηθάει στη μακροζωία.
Επιπλέον το νερό που πίνουν είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι έχουν λιγότερα περιστατικά σπασμένων οστών.

«Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από φυτά, ζουν σε χωριά και περπατάνε για να πάνε στη δουλειά τους, στο σπίτι κάποιου φίλου, στην εκκλησία - έτσι βρίσκονται συνέχεια σε κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα που κρατάει τον μεταβολισμό τους σε εγρήγορση» εξήγησε ο Μπούτνερ.
Η Κόστα Ρίκα δαπανά μόλις το ένα δέκατο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο διπλάσιο ποσοστό ανδρών ζει μέχρι τα 90!!!
~~~~~~~~~~~~~~~
δημοσιεύτηκε 10/03/2015 στο
tovima.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου