Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

στα άδυτα της μακροβιότητας

Στα άδυτα της μακροβιότητας έχουν… βουτήξει Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να σπάσουν τον μυστικό κώδικα που χαρίζει στους ανθρώπους πολλά και καλά χρόνια ζωής.

Υγιεινή διατροφή, περπάτημα, κοινωνικότητα, ερωτισμός, μεσημεριανή σιέστα αλλά και η αισιόδοξη διάθεση φαίνεται ότι αποτελούν κάποια από τα βασικά συστατικά της συνταγής για να φτάσει κάποιος στα βαθιά γεράματα με καλή υγεία

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι η Ικαρία, ανήκει στις πέντε προνομιούχες περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων. Όπως μάλιστα δείχνουν τα δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο.
Οι κάτοικοι της Ικαρίας, οι βοσκοί της Σαρδηνίας, οι Γιαπωνέζοι της Οκινάβα, οι κάτοικοι της Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας  και της Νικόγια στην Κόστα Ρίκα εκ πρώτης όψης δεν φαίνεται να έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους.
Αλλά σ’ αυτές τις ομάδες ανθρώπων φαίνεται να υπάρχουν μερικοί από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Τυχαίο;
Όχι λένε, οι ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο που τα τελευταία χρόνια έχουν βάλει στο στόχαστρο το μικρό νησί του Αιγαίου.
Όχι, επίσης, λένε οι ειδικοί του National Geographic που ταξίδεψαν στην Ικαρία για να ανακαλύψουν ποιο είναι ακριβώς το στοιχείο που προσφέρει στους κατοίκους μια μακρά και υγιή ζωή.
Όχι λένε και οι Έλληνες ιατροί  της Α’ Πανεπιστηµιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο που πραγματοποίησαν πρόσφατα σχετική έρευνα.
«Μάλλον, η παρουσία μακροβιότητας δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας υιοθέτησης ενός εναλλακτικού τρόπου και θεώρησης ζωής», τονίζει η κ. Χριστίνα Χρυσοχόου, καρδιολόγος στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.
Οι 5 Μπλε Ζώνες του Πλανήτη
Τα τελευταία χρόνια ερευνητές και επιστήμονες γυρίζουν τον πλανήτη αναζητώντας τα μυστικά της μακροζωίας και εστιάζοντας σε περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν αρκετά περισσότερο.
Μετά από χρόνια κοπιαστικής δουλειάς ο ερευνητής Νταν Μπιούτνερ, αφού πρώτα ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου, επικεντρώθηκε σε πέντε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, όπου εκεί οι άνθρωποι ζουν τις πιο μακρόβιες και ισορροπημένες ζωές.
Ο Μπιούτνερ ονόμασε τις περιοχές αυτές «Οι 5 Μπλε Ζώνες του Πλανήτη».
Στη συνέχεια, μαζί με ένα επιτελείο επιστημόνων –σε συνεργασία με το National Geographic– επισκέφτηκε κάθε μια από αυτές, όπου έμεινε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, προκειμένου να ανακαλύψει ποιοι είναι οι παράγοντες που κρατούν τους ανθρώπους εκεί νέους, υγιείς, ισορροπημένους και γεμάτους ζωή, ακόμα και μετά τα 90 τους.
Μαθήματα μακροζωίας από την Ικαρία
Στην αρχαιότητα, η Ικαρία ήταν γνωστή σαν προορισμός υγείας, κυρίως για τις θερμές πηγές της, που ανακούφιζαν από τον πόνο και θεράπευαν προβλήματα των αρθρώσεων και του δέρματος.
Ωστόσο, για χιλιετίες, ο πολιτισμός δεν άγγιξε αυτό το ανεμοδαρμένο, δίχως λιμάνι, νησί του Αιγαίου.
Για να αποφύγουν τους πειρατές, οι κάτοικοι της Ικαρίας έχτισαν τα χωριά τους στο εσωτερικό του νησιού, πάνω στις βραχώδεις πλαγιές.
Η απομόνωση τους οδήγησε σε μια μοναδική κουλτούρα.
Χωρίς εξωτερικές επιδράσεις για αιώνες, ανέπτυξαν ένα χαρακτηριστικό τρόπο να βλέπουν τη ζωή, ο οποίος εμπεριέχει ατέλειωτη αισιοδοξία και μια τάση για ξεφάντωμα, τα οποία μειώνουν το άγχος.
Οι χαλαροί ρυθμοί ζωής συμβάλλουν στην ευεξία των κατοίκων, οι οποίοι συνήθως δε φορούν ρολόγια και δε βιάζονται για τη δουλειά.
Αυτός ο τρόπος ζωής επιβιώνει μέχρι σήμερα.
Οι ντόπιοι πάνε για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα, ξυπνούν αργά, και στη διάρκεια της ημέρας παίρνουν κανέναν υπνάκο.
Τα χωριά της Ικαρίας είναι οικισμοί – φαντάσματα κατά την ώρα της απογευματινής σιέστας.
Καταστήματα, καφενεία, γραφεία όλα κλειστά…
Τίποτα δεν έχει προτεραιότητα μπροστά στο μεσημεριανό ύπνο.
Άλλωστε, όλες οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν πως μισή ώρα ύπνος το μεσημέρι καθημερινά μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα καρδιακού νοσήματος και απ’ ό,τι φαίνεται «φέρνει» την ευτυχία, συμβάλλοντας  στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Τέλος, ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι ντόπιοι άνω των ενενήντα ετών παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί..
Ποια είναι τελικά τα «μυστικά» των αιωνόβιων;  
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τσάι και τα βότανα σε συνδυασμό με την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχουν σημαντική θέση στο τραπέζι των ντόπιων.
Το ντόπιο μέλι λέγεται πως έχει ισχυρά προβιοτικά και περιέχει συστατικά που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
Ακόμα, κάποια είδη τσαγιού που καταναλώνονται από τους κατοίκους λειτουργούν ως ήπια διουρητικά, που χαμηλώνουν την πίεση του αίματος. Επίσης, τρώνε πολλά χόρτα.
Υπάρχουν περίπου 70 διαφορετικά είδη χόρτων στο νησί και πολλά από αυτά έχουν δεκαπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συγκριτικά με το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί.
Μεταξύ άλλων, η τοπογραφία του νησιού καθιστά τη σωματική άσκηση απαραίτητη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να καίνε θερμίδες περπατώντας από το ένα μέρος στο άλλο.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η μακροχρόνια κατανάλωση μεσογειακού τύπου διατροφής σε συνδυασμό με τη συνεχή άσκηση και τη χαλιναγώγηση του στρες να οδηγούν στην καλή υγεία.
Έτσι, στους κατοίκους του νησιού οι περιπτώσεις καρκίνου, καρδιαγγειακής πάθησης, και διαβήτη είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες περιοχές, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλου του πλανήτη, ενώ η άνοια είναι σπάνια.
Μόνο τα γονίδια δεν αρκούν
Θα μπορούσε να πει κανείς πως ένα ιδανικό «κοκτέιλ» μακροβιότητας προϋποθέτει όχι μόνο ένα καλό DNA, αλλά και επιλογές ενός υγιεινού (τόσο για την ψυχή όσο και για το σώμα) τρόπου ζωής.
Αυτό πιθανότατα …πίνουν και οι αιωνόβιοι Ικαριώτες!
Όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Χρ. Στεφανάδη, αφού στα γονίδιά μας δεν μπορούμε να παρέμβουμε, ακόμη και εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε σίγουρα να «πιούμε» από το κοκτέιλ της μακροζωίας, αρκεί να δώσουμε έμφαση στον τρόπο ζωής μας.
Γιατί η ζωή διαρκεί περισσότερο στην Ικαρία;
Σωστές επιλογές στον τρόπο ζωής:
λιτή ισορροπημένη διατροφή,
κοινωνικότητα,
άσκηση,
απλές χαρές και
χαλαρή οπτική των πραγμάτων,
σε συνδυασμό, πιθανότατα, με τα «ενισχυμένα» γονίδια είναι η συνταγή που εισάγει τους παλιούς Ικαριώτες στο κλαμπ της μακροβιότητας.
Όλοι μπορούμε όμως να διδαχθούμε από αυτή τη συνταγή, προκειμένου να σβήσουμε πολλά ακόμη κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων μας στα χρόνια που έρχονται!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
naturanrg.gr
~~~~~~~~~~~~~~
thalia:botanologia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου