Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Αιθέρια έλαια σε άψογους συνδυασμούς για τις ρυτίδες μας

Οι ρυτίδες είναι μία φυσική διαδικασία της γήρανσης.
Είναι λεπτές γραμμές που εμφανίζονται στο δέρμα, κυρίως στο πρόσωπο και το λαιμό.
Οι ρυτίδες προκύπτουν
α) από τη σταδιακή μείωση των επιπέδων του κολλαγόνου του δέρματος με αποτέλεσμα αυτό -με την πάροδο του χρόνου- να χάνει την ελαστικότητά του
β) από την κακή διατροφή
γ) από το άγχος και
δ) από την ξαφνική απώλεια βάρους.
Βέβαια πάντα μπορούμε να χρησιμοποιήσετε φυσικές θεραπείες για την πρόληψη -το βασικότερο-των ρυτίδων καθώς και τη σταδιακή μείωσή τους
Και ας ξεκινήσουμε με ένα φυσικότατο απολεπιστικό αλλά και με ισχυρές αντρυτιδικές ιδιότητες μείγμα που θα κάνουμε μόνοι μας.
Λεμόνι και ζάχαρη – ένα άψογο απολεπιστικό μείγμα 
Ο χυμός του λεμονιού έχει έντονη απολεπιστική δράση, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, το αφήνει απαλό και...

Ιπποκράτης -“όπου υπάρχει αγάπη για τον άνθρωπο υπάρχει αγάπη και για την τέχνη”

Ιπποκράτης -Ην γαρ παρή φιλανθρωπίη πάρεστι και φιλοτεχνίη
-Μία θεμελιώδης αρχή του Ιπποκράτη ήταν το αξίωμα:
Ο ιατρός πρέπει να ωφελεί τον άρρωστο ή τουλάχιστον να μην τον βλάπτει.
«Aσκέειν, περί τα νοσήματα δύο, ωφελέειν ή μη βλάπτειν».
-Οι απόψεις του για την νοσολογία στηρίζονταν στην διασύνδεση των τριών:
Ο άρρωστος (νοσέων) , ο οποίος αποτελεί μία ενιαία σωματοψυχική ενότητα και η οποία πρέπει να ερευνάται στο σύνολο της – ολιστική ιατρική.
Η αρρώστια (νούσημα) , η οποία διέπεται από φυσικούς νόμους,
και
ο ιατρός (ιητρός) ο οποίος βοηθάει τη φύση.
-Ο Ιπποκράτης ως γνωστόν πίστευε στην ιαματική δύναμη της φύσης.
Στα γραπτά του υπάρχουν αναφορές για περίπου 237 είδη βοτάνων από ένα σύνολο 254 που χρησιμοποιούσε.
Αρκετά δε από αυτά αποτελούν βάση για φάρμακα και σήμερα.
Τα πιο γνωστά βότανα και φυτά που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης είναι:
• Η Ματζουράνα,την οποία χρησιμοποιούσε ως αναλγητικό σε...

Ψωμάκι γρήγορο και νόστιμο με σόδα, μπύρα και μέλι

Ένα ψωμάκι γρήγορο και νόστιμο με σόδα, μπύρα και μέλι, θεϊκό όταν τρώγεται ζεστό!
Όταν έχω αλεύρι η φαντασία μου απογειώνεται και μπορώ να δημιουργήσω διάφορες φανταστικές λιχουδιές,αλμυρές ή γλυκιές!
Αδυναμία μου τα παντός είδους ψωμιά
Γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμάκι μας  παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια και θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και
το πλέον βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας.
Θα σας δώσω μιά απλή-απλούστατη συνταγή για ένα νόστιμο ψωμάκι που τρώγεται σαν “λουκούμι”
Λοιπόν
χρησιμοποίησα περίπου
– 350gr αλεύρι βιολογικό για όλες τις χρήσεις
– 100gr αλεύρι ολικής
– μία κουταλιά της σούπας λάδι
– 330 ml μπύρα, ζεστή
– τρία κουταλάκια κοφτά-κοφτά σόδα...

Παγκόσμια φιλόδοξη έρευνα για τον τρόπο που ο νους αποφασίζει

Διαπρεπείς νευροεπιστήμονες ξεκίνησαν μια προσπάθεια προκειμένου να αποκαλύψουν με ποιο τρόπο ο εγκέφαλος λαμβάνει αποφάσεις.
Η παγκόσμια προσπάθεια θα στηριχθεί σε 21 εργαστήρια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, προκειμένου να αποκαλύψει για πρώτη φορά πού και πώς οι νευρώνες του εγκεφάλου λαμβάνουν τις πληροφορίες από τον εξωτερικό κόσμο και καταλήγουν σε μια ανταπόκριση.

Αν οι επιστήμονες καταφέρουν να βρουν τι συμβαίνει με λεπτομέρειες, τότε θα έχει οριοθετηθεί ένα τεράστιο βήμα στην κατανόηση μιας διαδικασίας που βρίσκεται στην καρδιά της ανθρώπινης ζωής και που τελικά έχει συνέπειες για την οξύνοια αλλά και την ελεύθερη βούληση.
«Η ζωή έχει να κάνει με τη λήψη αποφάσεων» παρατηρεί ο Αλεξάντερ Πουζέ, του πανεπιστημίου της Γενεύης. «Είναι η μία απόφαση μετά την άλλη, σε κάθε κλίμακα, από την απλούστερη απόφαση μέχρι την πιο πολύπλοκη. Είναι στην πραγματικότητα η ουσία του εγκεφάλου».

Με χρηματοδότηση 14 εκατ. δολ. από το αμερικανικό Iδρυμα Σίμονς και το Ουέλκομ Τραστ, το εγχείρημα θα φέρει τους νευροεπιστήμονες μαζί σε μια εικονική ομάδα μελέτης η οποία ονομάζεται Παγκόσμιο Εργαστήριο Εγκεφάλου. Οι μισοί επιστήμονες θα πραγματοποιούν πειράματα και οι υπόλοιποι θα επικεντρωθούν σε θεωρητικά μοντέλα σχετικά με το πώς ο νους λαμβάνει αποφάσεις.

Πολύπλοκα προβλήματα
Το Παγκόσμιο Εργαστήριο Εγκεφάλου γεννήθηκε από την ιδέα ότι πολλά από τα προβλήματα των νευροεπιστημών είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και δεν μπορούν να λυθούν από ένα μεμονωμένο εργαστήριο.
Αλλά και οι άνθρωποι που το ίδρυσαν ένιωθαν σύγχυση από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι μελέτες σήμερα.
Αν και πολλοί νευροεπιστήμονες εργάζονται στα ίδια προβλήματα, τα εργαστήρια διαφέρουν τόσο στα πειράματα όσο και στις αναλύσεις των δεδομένων κάνοντας, αδύνατη τη σύγκριση των αποτελεσμάτων αλλά και τη δημιουργία μιας σαφούς εικόνας σχετικά με το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο.

«Συμβαίνει όλη την ώρα όταν διαβάζουμε μια εργασία, η οποία λαμβάνει διαφορετικά αποτελέσματα από τα δικά μας και δεν γνωρίζουμε αν αυτό συμβαίνει για βαθείς επιστημονικούς λόγους ή επειδή υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές στον τρόπο με το οποίο διαχειριζόμαστε την επιστήμη», εξηγεί η Αν Τσέρτσλαντ, νευροεπιστήμονας που σχετίζεται με το πρόγραμμα στο Εργαστήριο Σπρινγκ Χάρμπορ της Νέας Υόρκης.

Το Παγκόσμιο Εργαστήριο Εγκεφάλου ελπίζει ότι θα καταφέρει να υπερκεράσει αυτά τα σφάλματα.
Οι επιστήμονες του προγράμματος θα εργαστούν στα συγκεκριμένα προβλήματα με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.
Τα ζωικά πειράματα, παραδείγματος χάρη, θα χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο στέλεχος ποντικού και όλα θα αξιολογούνται κατά τον ίδιο τρόπο. «Μόνοι προχωρούμε γρήγορα αλλά μαζί προχωρούμε περισσότερο», λέει η Τσέρτσλαντ.

Τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Εργαστηρίου Εγκεφάλου θα αναλυθούν με το ίδιο λογισμικό και θα διανεμηθούν στα υπόλοιπα μέλη του προγράμματος αμέσως.
kathimerini.gr