Herbal Medicine-Βοτανοθεραπεία Από την αρχαιότητα,τα βότανα εκτιμήθηκαν για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ικανότητες. Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών. Οι κοινωνίες μας, διά μέσου των αιώνων, ανέπτυξαν τις δικές τους παραδόσεις για να καταφέρουν να κατανοήσουν τα φαρμακευτικά φυτά και τις χρήσεις τους. Κάποιες από αυτές τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές μπορεί να μας φαίνονται παράδοξες και μαγικές, ενώ κάποιες άλλες λογικές και ορθολογιστικές, όλες τους όμως είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι ασθένειες και ο πόνος και στο τέλος-τέλος να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής. Αυτά με λίγα λόγια ορίζουν την βοτανοθεραπεία.

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Πως να πλύνουμε τα χόρτα μας και τα λαχανικά μας

Πολλές φορές το πλύσιμο των χόρτων είναι και χρονοβόρο και κουραστικό.
Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Το καλό πλύσιμο των λαχανικών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να φτιάξουμε σαλάτες , είναι απαραίτητο  για να εξουδετερωθούν μικρά ζουζουνάκια , διάφορα ξένα σώματα που μπορεί να υπάρχουν, αλλά και φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα,
κοπριές, 
χώμα και λάσπες.
Πολλές φορές συνηθίζουμε να μουλιάζουμε σε λεκάνη με νερό ή στο νεροχύτη τα χόρτα μας.
Ναι αλλά αυτή η τακτική είναι τελείως ακατάλληλη για το πλύσιμο των χόρτων , διότι συμβάλλει στην απώλεια των υδατοδιαλυτών θρεπτικών συστατικών που έχουν τα λαχανικά , ενώ παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος τα μικρόβια να μετακινηθούν και να πάνε σε μέρη όπου δεν υπήρχαν πριν και να δυσκολευτούμε περισσότερο να τα εξουδετερώσουμε.
Τι κάνουμε λοιπόν;
Απλά,
 – καθαρίζουμε ένα ένα τα χόρτα μας  και τα τινάζουμε πολύ καλά – αυτό είναι σημαντικό γιατί διώχνουμε ότι ζουζουνάκια , όπως οι....

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης κάνει κακό στην υγεία του ήπατος

υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης κάνει κακό στην υγεία του ήπατος αλλάζει τον μεταβολισμό του λίπους

Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη σχετίζεται με ανθυγιεινά υψηλά επίπεδα λιπους στο αίμα και το ήπαρ, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Clinical Science.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σάρρεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή Διατροφικού Μεταβολισμού  Μπρους Γκριφφιν, αξιολόγησε την ηπατική υγεία μιας ομάδας μεσήλικων ανδρών, είτε με υψηλά (11 άνδρες), είτε με χαμηλά (14άνδρες) επίπεδα λίπους στο ήπαρ τους. 

Η περίσσεια συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ θεωρείται επιβλαβής και οι άνδρες με υψηλά επίπεδα λίπους εξ αρχής είχαν μη αλκοολική λιπώδη ηπατοπάθεια. Η πάθηση σχετίζεται με την παχυσαρκία. 

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπρεπε να ακολουθήσουν μια από δύο διαφορετικές δίαιτες: μια με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δηλαδή 650 θερμίδες την ημέρα από ζάχαρη για τρεις μήνες ή μια διατροφή που δεν περιείχε περισσότερες απο 140 θερμίδες από ζάχαρη την ημέρα. 

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, οι συμμετέχοντες με μη αλκοολική λιπώδη ηπατοπάθεια, που έκαναν διατροφή με πολλή ζάχαρη παρουσίασαν αλλαγές στον μεταβολισμό του λίπους, τη διαδικασία δηλαδή που το σώμα αποδομεί τα λιπαρά στο αίμα και τα χρησιμοποιεί ως ενέργεια. Οι αλλαγές αυτές είναι γνωστό ότι σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Όμως όμοιες αλλαγές παρατηρήθηκαν και στα ήπατα των κατά τα άλλα υγιών ανδρών που είχαν χαμηλά επίπεδα ηπατικού λίπους, όταν ξεκίνησε η μελέτη. 

Σ' αυτή την ομάδα, οι άνδρες παρουσίασαν υψηλά επίπεδα λίπους στο ήπαρ όταν έκαναν διατροφή με πολλή ζάχαρη, ενώ παρατηρήθηκαν και αλλαγές στον μεταβολισμό του λίπους όμοιες με αυτές των ανδρών με μη αλκοολική λιπώδη ηπατοπάθεια. 

«Η μελέτη παρέχει νέα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αλλάξει τον μεταβολισμό του λίπους με τρόπο που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», σημειώνει ο Δρ Γκριφφιν. 

Και συμπληρώνει ότι τα ευρήματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά δεδομένου ότι αυξάνει η συχνότητα της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατοπάθειας σε παιδιά και ενήλικες. 
health.in.gr